کسری ترابی ( وکیل پتنت در سیلیکونولی)
گزیده ای از مصاحبه کسری ترابی وکیل پتنت در سیلیکونولی
معرفی
کسرا ترابی وکیل مالکیت در کسب و دادخواهی از اختراعات ثبتشده و علائم تجاری در علوم زیستی و صنایع نرمافزار متمرکزشده، می باشد و در حال حاضر، وکیل مشاوره متخصص، دادستان ثبت اختراع، مدیر حقوقی در شرکتSwipe Out Hunger لسآنجلس، مربی قانونی مهندسان نرمافزار و مسئول آموزش مهندسان در ثبت و سند اختراعات و نظارت بر کد و وکیل مالکیتهای فکری و دعاوی حق امتیاز هست. تحصیلات ایشان دکترای وکالت از دانشگاه کالیفرنیا، دانشکده قانون برکلی است.
از ایران؛ کشوری که در آن به دنیا آمدم و هنوز در قلبم به این سرزمین عشق میورزم. وقتی پنج ساله بودم، به آمریکا آمدم و چندین سال طول کشید تا زیرساختهای لازم برای انگلیسی صحبت کردن را پیدا کنم.
چگونگی گرایش وی به حوزه پتنت و تکنولوژی
خب این اتفاق مربوط به کلاس دوم ابتدایی است، تازه از ایران مهاجرت کرده بودم و انگلیسیام لهجه داشت و دوستان زیادی نداشتم. چندین همکلاسی آمریکایی داشتم که با من نامهربان بودند، انگلیسی حرفزدنم را مسخره میکردند. یکی از این دوستان، با کاغذ نینجااستار درست میکرد. او این را سر کلاس میآورد و به اطراف میزد و به هیچکس هم یاد نمیداد که چطور درستش میکند؛ اسم این دوستم، جک بود. اگر روزی دوباره جک را ببینم، مایلم به رسانه شما بیاید، چون مطمئن هستم الان خیلی موفق است. بههرحال او، نینجااستارهایی داشت که با کاغذ درست میکرد. درست کردن این وسایل، برای من یک راز شده بود؛ رازی که احساس میکردم دری است برای رسیدن به موفقیت. یکدفعه کلکی زدم و کاری کردم که نشان بدهد چگونه این را درست میکند. او خیلی تند و سریع نشان داد که چگونه این را درست میکند و من این را حفظ کردم و رفتم به کلاس زبان انگلیسی که مخصوص مهاجران بود و به تمام همکلاسی غیرآمریکاییام، یاد دادم. بعد از این مسئله من شده بودم یک نابغه، کسی که انگار رابطه ماورای طبیعی دارد، و قرار است دانش را به بشریت اهدا کند. این حس خیلی خوبی بود و من عاشق آموزش دادن شدم. این باعث شد یاد بگیرم که هر چیزی چگونه کار میکند. هر چیز جدیدی که میخریدم، اجزایش را جدا میکردم و یاد میگرفتم دوباره چطور سرهمش کنم. من عاشق آموزش و اختراع شدم، بخش عمده کارم در حال حاضر همین است. مشتریهایی به سمت من میآیند، که وکلای ثبت پتنت متوجه اختراع آنها نمیشوند؛ به همین خاطر، وقتی مخترعی، اختراعی را به من نشان میدهد، به آنها کمک میکنم که یک اختراع بهتر داشته باشند و بعد آن را برایشان ثبت میکنم. من در آن واحد به مخترعین کمک و طوری مربیگری میکنم که با شتاب بهتری کار خود را را به ثبت برسانند و این هیجانانگیزترین قسمت کار من است.
توصیهای به مخترعین
مهمترین چیز، این است که شما نمیتوانید مخترع باشید و همه چیز را همینطوری که هست، قبول کنید. اگر ایمان دارید ایدهای که دارید توانایی ایجاد یک تغییر اساسی را در حوزه شما دارد و همه به شما میگویند که این غیرممکن و دیوانگی است، این نشانه خوبی است! تمام چیزهای مفید و جالبی که در تکنولوژی داریم، زمانی غیرممکن و دیوانگی محسوب میشد. پس اعتنایی به نظر دیگران نکنید و مسیر خود را بروید. البته تا وقتی که پتنت را نگرفتید، ایده خود را با هیچکس مطرح نکنید.
از سال ۲۰۱۳ قوانین عوض شده است. قانون الان به این شکل است که پتنت را هرچه زودتر و بهصورت مرتب ثبت کنیم. برای این کار، شما نزد وکیلی مثل من میآیید و با هزینه نزدیک به ۲ هزار دلار (۷ میلیون تومان)، ایده شما ثبت میشود و بعد میتوانید برای جذب سرمایهگذار قدم بردارید و با توان مالی که سرمایهگذار در اختیار شما گذاشته است، مراحل بعدی و هزینههای بیشتر ثبت مجوز پتنت را طی کنید.
مشتری های مورد علاقه وی
مخترعین سریالی را دوست دارم. شاید؛ آنها مخترعینی هستند که قلبا به اختراع علاقه دارند و به یک اختراع مخصوص بسنده نمیکنند. همچنین مشتاق به کار با مهاجران و زنان هستم و احتمالا جذابترین بخش کارم، کمک به کسانی است که خود را مخترع نمیدانند و این بخش کارم، برایم جذاب است. ۷۵ درصد پتنتهای ثبتشده در آمریکا، بهوسیله کسانی ثبت میشود که در آمریکا بهدنیا نیامدهاند. آمریکا اکثر صنایع کوچک را از دست داده و آنها به کشورهای دیگر رفتهاند، چون تولید صنایع دستی کوچک و متوسط، در خارج از آمریکا ارزانتر است. همراه با از دست دادن صنایع کوچک و متوسط، آمریکا بخش عمدهای از طرح و توسعه را از دست داده است. اکثر پژوهشگران آمریکایی، مجبور به ترک آمریکا شدهاند. این چه چیزی را بهجا گذاشته است؟ مخترعین زن؛ زنان با مشکلات متفاوت و شدیدتری نسبت به مردان، دستوپنجه نرم میکنند. زنان باید با فرزندان، مدارس و کار و زندگی خانوادگی کنار بیایند. این مسائل از آنها انسانهای مشکلگشایی میسازد. فقط متأسفانه اکثر زنان، خود را مخترع و کارآفرین نمیبینند.
سخت ترین قسمت کار کسرا ترابی
سختترین بخش، شکستن عدم اعتمادبهنفس مردم نسبت به خودشان است؛ در جامعه، تعداد زیادی مخترع مخصوصا در مهاجران و بانوان وجود دارد که اصلا خودشان را مخترع نمیدانند. هر فردی با یکسری مشکلاتی مواجه میشود و حتما راهحلهایی را ارائه میکند ولی خودش را مخترع نمیداند. شاید حتی چندین اختراع کوچک هم داشتهاند اما باز خود را مخترع نمیدانند. پس اگر پا در این حوزه میگذارند، اگر شکست بخورند، کلا دور اختراع کردن را خط میکشند. اولین کاری که من میکنم، تشویق مردم به این است که خود را مشکلگشا بدانند و بعد قدمبهقدم روحیه کارآفرینی و نوآوری را در مردم بیدار میکنم.
پیام ترابی به زنان
وقتی راجع به اختراع ماشین پنبهپاککن صحبت میکنیم، فکر میکنیم که مخترع واقعی کسی است که این اختراع به اسمش ثبت شده، در حالی که مخترع اصلی این دستگاه، همسر این شخص، یعنی کاترین لیتل گرین، بوده است. با آسانتر کردن کارآفرینی برای زنان، میتوانیم اقتصاد و دنیای بهتری داشته باشیم.
پتنت چیست
خیلی خلاصه بگویم، پتنت یک قرارداد با دولتها است. شما یک تملک انحصاری را برای ۲۰ سال بهدست میآورید که چیز باارزشی است. هیچکس دیگری حق انحصاری تولید و یا درست کردن، اختراع و ابداع وسيله شما را ندارد.
یک شرط این قرارداد، نوشتن یک راهنمای فنی برای دولت است. این به متخصص و یا شخصی که تجربه کار در این حوزه را دارد، کمک میکند که با کسب اجازه از شما، آن اختراع را تولید کند. وکیل اختراع، پلی است برای بهدستآوردن آن امتیاز و یا مجوز انحصار و یا حتی فروختناش به شخص و یا شرکت دیگر. افراد بهدلایل مختلف، جذب این حیطه میشوند و ما پلی هستیم برای بهدستآوردن آن حق انحصار.
منبع :شنبه اولین هفته نامه اختصاصی استارت آپ